miércoles, 9 de noviembre de 2011

El Temple de Afea, Comparació amb altres temples.,

Al temple d´Afea, al igual que el Partenó les columnes presenten una correcció de les línies horitzontals, per evitar la deformació pròpia d´aquestes. D´altra banda, aixi com el Partenó, s´han usat efectes òptics. Una altra semblança amb els temples esmentats, és el fet que presenten certa influència de l´Escola Jònica; com el fust esbelt de les columnes. Una altra característica, és el fet que els dos temples, usen l´estil dòric en les columnes. A més, presenten escenes de la Guerra de Troia en les Mètopes.
El temple d´Atenea Afaia forma el triangle sagrat, juntament amb el Partenó i Sunion.

El model d´Afea, juntament amb els temples de Zeus a Olímpia, de Poseidó i el Partenó; és un dels exemples que millor permeten valorar la sincronia entre elegància i monumentalitat, senzillesa i majestuositat; de l´arquitectura grega clàssica. L´esbeltesa de les columnes li otorguen certa lluminositat.
També, es podria dir que el temple de Afea, juntament amb el Partenó; el de Zeus a Olímpia i el de Poseidó de Cabosunion; fixen el canon de bellesa prototípic de l´ordre dòric.

Una altra semblança, és que en el temple de Zeus a Olímpia, les estàtues són fetes de marbre, aixi com en el temple d´Atenea Afaia. A més, els dos temples són hexàstils i perípters. D´altra banda, la nau central del temple de Zeus és doble d´ampla que les laterals com el temple d´Afea, i destaca pel fet que té doble ordre de columnes superposades.

Un altre temple a comparar, és el temple d´Hera. Aquest és perípter, així com també ho podem observar en el temple d´Afea a Egina.

Entre les diferències entre els temples, trobam la rigidesa arcaica en les escultures a diferència de les del temple de Zeus a Olímpia. En el temple de Zeus, les formes humanes són més blanes i flexibles; l´estil es mostra més avançat. No obstant, en aspectes no tan rellevants com el plegat d´algunes teles; persisteix l´ús de l´estil arcaic.





Planta Temple d´Afea a Egina. Planta Temple de Zeus a Olímpia.


Bibliografia: homines.com/arte/templos_griegos/index.htm

No hay comentarios: