lunes, 14 de noviembre de 2011

El Temple d´Afea a Egina

Aquest edifici dòric fou construït cap a l´any 495, poc abans del començament de l´edat clàssica. A pesar de lo limitat de les seves dimensions, el temple d´Atenea Afea és notablement equilibrat i harmoniós. Les seves mesures són de 13,77m x 28,81m. les seves columnes, de 16 peus dòrics arriben a una altura de 5,25m. L´intercolumni és de cinc peus.
Pel que fa a l´espai interior, cal dir que és limitat i la nau no supera els 3 metres d´amplària.

El temple d´Afea, restaurat de manera notable, estava en el seu temps recoberta per una capa d´estuc per tapar les irregularitats de la pedra caliça olivada, amb la qual havia estat construït. És un dels monuments antics que més polèmiques va provocar en el famós "debat sobre la policromia", que durant dècades senceres va remoure, en els segles XVIII i XIX, el món dels arqueòlegs i dels historiadors de l´art a França, Alemanya i Gran Bretanya.
En la seva monumental obra consagrada a la "Expédition scientifique de Morée", publicada per els dibuixants A. Blouet i F.Trézel varen insistir en els elements de color recollits en les ruines del temple d´Afea.

El temple d´Egina és la mostra més hermosa de l´arquitectura grega insular. D´altra banda, cal dir que es tracta d´una obra contemporània del Primer Partenó dels "pisistrátidas".


Bibliografia: Arquitectura griega. Manuales Párramon. Teateros, templos, fortificaciones.

Stierlin, Henri. Grecia: de Micenas al Partenón.

No hay comentarios: