miércoles, 28 de diciembre de 2011

Afea a la mitologia

El temple d’Afea a Egina està dedicat a aquest personatge de la mitologia grega. Segons els poetes de l’antiguitat, Afea fou filla de Leto, és a dir, germanastre d’Apol·lo i Artemisa i se l’identifica amb la deesa grega de la llum. No es parla gaire d’ella i, per aquest motiu, la seva veneració queda relegada a la illa d’Egina tot i que es va trobar una inscripció al temple dedicat a Apol·lo a Bassae en la qual apareix el seu nom, cosa que fa pensar que seria una deïtat secundària en aquest temple. El temple d’Afea es troba construït on es creu que va desaparèixer Afea després d’implorar a la que possiblement és la seva germana Britomartis que l’ajudés a escapar del rei Minos, qui s’havia enamorat d’ella, per la qual cosa en ocasions se l’anomena Afea la Invisible. A l’illa d’Egina se la considerava també una deïtat local relacionada amb la fertilitat i el cicle agrícola.

Altres poetes parlen d'Afea com una manifestació de Britomartis, en comptes de ser la seva germana i, per tant, ja se la consideraria filla de Zeus i Carme, filla d'Eubul. Igualment era una nimfa que va fugir de Minos, enamorat d'ella però aquest cop va saltar des d'un penya-segat cap al mar, caient a les xarxes dels pescadors d'on va ser rescatada per Artemis qui la va convertir en deessa i des de llavors se l'associa juntament a aquesta a la protecció dels mariners i els ports.

En quant al santuari on està emplaçat el temple, aquest rep el seu nom de la nimfa grega Egina, qui va ser seduida per Zeus que la va segrestar en forma d'àguila i la va portar a la illa que ara rep el seu nom, abans coneguda con Enone. Tot i que Asopus, pare d'Egina, va intentar fallidament evitar el segrest, la parella va concebre un fill, Éaco, qui més envant es va convertir en rei d'Egina i se'l considera l'avi d'Aquiles.


No hay comentarios: